Tulburările din spectrul autist (TSA)

Termenul de tulburări din spectrul autist (TSA) prezent în DSM-5 înlocuieşte toate tulburările care se regăseau în trecut sub termenul de autism infantil, autism, autismul lui Kanner, autism înalt functional, tulburări pervazive de dezvoltare sau alte tulburări dezintegrative ale copilăriei şi sindromul Asperger. Se reduce astfel posibilitatea ca aceeaşi persoană să primească diferite diagnostice de la diferiţi specialişti.

Tulburările din spectrul autist fac parte din categoria dizabilităţilor neurodevelopmentale. Deficitele se manifestă devreme/timpuriu şi se reflectă la nivelul dezvoltării personale, sociale, academice sau ocupaţionale. Aria afectării variază de la deficite minore specifice la nivelul învăţării sau al controlului funcţiilor executive până la afecţiuni globale ale abilităţilor sociale şi cognitive.

TSA sunt caracterizate de prezenţa deficitelor la nivelul abilităţilor de comunicare socială şi interacţiunii sociale în diferite contexte, incluzând deficite la nivelul reprocităţii sociale, la nivelul comportamentelor non-verbale utilizate în interacţiunea socială şi la nivelul menţinerii, dezvoltării şi înţelegerii relaţiilor sociale. Diagnosticul TSA include pe lângă deficitele de la nivelul comunicării sociale şi prezenţa unor comportamente, interese sau activităţi inadecvate sau repetitive. (DSM-5)

Comments are closed.